I’m so me (14)

dito

Ik ben al sinds ik me kan heugen ontzettend ‘op zoek’ naar mezelf. En dan heb ik het heus niet alleen over mijn seksualiteit; ik wil me op alle mogelijke en denkbare manieren ontplooien. In eerste instantie resulteerde dit, vanaf mijn dertiende, enkel in wekelijkse bezoekjes aan mijn bejaarde psychiater. Aangezien hij me niet veel verder wist te helpen, heb ik me vanaf mijn vijftiende echter ook gestort op alle zweverige, pretentieuze zelfhulpboeken die ik in handen kreeg. Daarbij gold: hoe afgrijselijker die titel, hoe beter. Want hoe bedenk je verlepte leuzen als “Leven in je leven”, ‘Je eigen gevoel de baas” en “Dat moet mij weer gebeuren”!? Hoewel ik die boeken verslond, leek ik maar niet dichter bij mezelf te komen. Gelukkig veranderde dat allemaal toen ik me een paar jaar geleden begon te verdiepen in de wondere wereld der enneagram.

Voordat ik straks verzand in al te esoterische overpeinzingen, wil ik jullie op het hart drukken dat ik bepaald niet spiritueel ben aangelegd. Wel ben ik erg geïnteresseerd in de verschillende manieren waarop de ene mens de andere mens tracht te bekijken en te ervaren. Okay, dat klinkt toch best spiritueel. Enfin, bij het enneagram draait alles om diverse ‘types’. De details zal ik jullie besparen, maar er zijn blijkbaar negen soorten mensen, die allen op hun eigen manier in het leven staan. Na enkele sessies bleek ik een echte 4 te zijn, wat zoiets betekent als: ik ben individualistisch, romantisch, melancholisch, esthetisch, expressief en bohémien. Ik weet het, dat klinkt ontiegelijke pretentieus, maar ik kan niet ontkennen dat ik de wereld regelmatig op een dergelijke manier ervaar.

Hoewel ik in eerste instantie best blij was met deze typering, ontdekte ik al snel de keerzijde ervan. Zo’n ‘nummer 4’ voelt zich namelijk “vaak onbegrepen en eenzaam omdat hij voelt dat hij anders is dan alle anderen”. Zelfs nu ik weet dat een significant gedeelte van de mensheid flink wat eigenschappen met mij deelt, voel ik me vaak alleen en ‘speciaal’. En dat is een valkuil waar ik flink van walg. Vooral tijdens het uitgaan breekt dit me geregeld op. Rondkijkend in de kroeg kan ik gruwelen van de banaliteit des levens. ‘Wat doen al die dronken boeren, kotsende sletjes en contactgestoorde nerds in hemelsnaam in mìjn wereld?’, denk ik dan. Om vervolgens met afschuw te schrikken van mijn eigen elitaire, arrogante blik op de mensdom. Want, zo speciaal ben ik helemaal niet.

Deze spagaat weerhoudt me er al jaren van te vinden waar ik ècht naar op zoek ben: emotionele binding en gevoelens van verwantschap. Dat ik daar niet in lijk te slagen is natuurlijk best kut. Het feit dat dit betekent dat ik relaties die ik reeds heb niet op waarde weet te schatten, is echter nog veel kwalijker. In feite wil ik wat ik niet kan krijgen en veracht wat ik al jaren heb. Ik kan je vertellen dat dit heel wat onnodige schuldgevoelens oplevert jegens mijn vrienden en familie. En hoewel ik de afgelopen jaren talloze cursussen tegen deze emoties aangooide, heb ik dè oplossing nog steeds niet gevonden. Je vraagt je dan ook af welke klootviool zich in hemelsnaam zó bijzonder voelt, dat hij niemand anders weet toe te laten in zijn eigen, speciale wereldje.

Bij deze wil ik daarom mijn excuses aanbieden aan iedereen die ik ooit het gevoel heb gegeven dat hij of zij misschien te ‘min’ voor mij is (of was). Ik wil een dergelijke houding totaal niet uitstralen, maar draag deze arrogantie nu eenmaal vaak met me mee.  Op mijn manier houd ik heel erg veel van jullie, vergeet dat vooral nooit. En hopelijk vind ik snel een boek dat me kan leren emotionele binding daadwerkelijk te voelen, zodat ik eindelijk afscheid kan nemen van al mijn melancholische en depressieve periodes. Maar ja, aangezien ik zo bijzonder ben, wordt dat waarschijnlijk nog knap lastig.

xoxo, Sandro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s