Start wearing purple (13)

dito

Afgelopen week deed ik verschillende scholen aan om Paarse Vrijdag op beeld vast te leggen. Alvorens daar verder op in te gaan, moet ik eerst bekennen dat ik me eerder nooit zo heb bezig gehouden met deze speciale dag tegen homofobie. Niet alleen omdat ik paars een ontzettend lelijke kleur vind, maar ook omdat ik in het dagelijks leven zelden last heb van homohaat (lees: ik ben er zo aan gewend, dat het me nauwelijks meer deert). Na een dag met verschillende GSA’s (Gay Straight Alliances) te hebben meegelopen, voel ik me echter genoodzaakt mijn enigszins cynische mening bij te schaven.

Want wat was het enerverend en mooi om te zien. Toegegeven, het evenement leefde niet op iedere locatie even sterk, maar de algemene sfeer was er een van plezier, engagement en acceptatie. Wat me vooral positief verraste was de grote inzet die heteroseksuele leerlingen (en docenten) lieten zien. Ik was de afgelopen jaren veel te druk met mijn eigen sores om me in te zetten voor de rechten en gevoelens van mijn hetero-seksuele medemens, dus het was fijn om te merken dat dit andersom wèl gebeurde. Zich volledig bewust van het gevaar om veroordeeld en zelfs gepest te worden, zetten deze jonge kinderen zich belangeloos en vol enthousiasme in voor algehele acceptatie. Daar smelt je hart toch van!?

Weinig verrassend dacht ik vrijdag meerdere malen terug aan mijn eigen avonturen op de middelbare school. Hoewel ik er, op aanraden van mijn psycholoog, in slaagde nog nèt voor de examens uit de kast te komen, voelde ik me daar geen moment prettig bij. Ik had enkele vriendinnen die me door dik en dun steunden, dat is waar. Verder was de sfeer op mijn school echter redelijk bekrompen, afstandelijk en soms zelfs agressief. Ik deed er daarom al jarenlang alles aan om nìet op te vallen, maar slaagde daar slechts ten dele in. Mijn kapsels waren te wild (en te blond), mijn kledingstijl te kleurig en mijn lach veel te verwijfd. Vond ik. Vond de rest. Ik werd daarom vanaf de derde regelmatig uitgemaakt voor ‘homo’, ‘nicht’ en ‘vieze flikker’. Meestal door brugklassers, nota bene.

Als je besluit uit de kast te komen, zijn veel mensen er van overtuigd dat je reeds hebt geleerd met dergelijke opmerkingen om te gaan. Laat ik je bij deze uit die naïeve droom helpen: dat is nìet zo. Vanaf mijn 17e begon ik mijn geheim misschien vrolijk te delen met mensen, maar diep van binnen voelde ik vooral zelfhaat, schaamte en angst. Daardoor duurde het nog jaren voordat ik eerlijk tegenover mijn ouders kon en durfde te zijn. Ik sta er daarom van versteld dat er nog steeds mensen zijn die het lef hebben een coming out te pushen of, erger nog, af te dwingen. Er is maar één iemand die weet wanneer het tijd is om eerlijk te zijn over je seksualiteit, en dat ben jij zelf. Je beweegredenen zijn de jouwe, daar heeft verder niemand iets mee te maken.

Dat is één van de redenen dat ik de Paarse Vrijdag zo’n heerlijk initiatief vind. De nadruk ligt namelijk niet zozeer op homoseksualiteit zelf, maar eerder op het ontwikkelen van een omgeving waarin ìedereen zichzelf kan en durft te zijn. Emo’s, skaters en hipsters zijn daarbij minstens net zo belangrijk als homo’s, lesbiennes en transgenders. Als een school een dergelijk klimaat weet te creëren, krijgt iedereen een eerlijke(re) kans om zijn of haar eigen identiteit, stukje bij beetje, kenbaar te maken aan de rest van de wereld. Paarse Vrijdag kan daarmee indirect bijdragen aan het vergemakkelijken en verfijnen van vele coming out’s. Natuurlijk is hiervoor reeds de Nationale Coming-Outdag in het leven geroepen. En alhoewel ik me heel goed voor kan stellen dat sommige mensen zich gesteund voelen door deze actie, krijg ik het er zelf maar benauwd van. Het doet me denken aan de vele interventies die mijn psycholoog en mijn vriendinnen vroeger op touw zetten, om die coming out bij mijn ouders toch eindelijk eens van de grond te krijgen. Hartstikke leuk hoor, maar bemoei je lekker met je eigen zaken. Mijn seksualiteit is de mijne. En dat heeft Paarse Vrijdag, wat mij betreft, uitstekend begrepen!

xoxo, Sandro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s