Baby love (16)

dito

Pesten is hot. Niet om te doen, uiteraard, maar om over te praten. Hoewel het al jaren een zaak is waar men serieus over discussieert, lijkt de aandacht ervoor de laatste tijd alsmaar te groeien. Aangezien ik zelf een homoseksuele adolescent ben, is ook voor mij dit thema verre van vreemd. Ik weet hoe het voelt om uitgescholden te worden en ik krijg nog dagelijks vieze, neerbuigende blikken toegeworpen op straat. Ik ben daarom de laatste om een negatieve mening te vormen over de vele programma’s en acties die men weidt aan pesten. De schokkende verhalen over tieners die de dood boven het zware leven op de middelbare school verkiezen, spreken wat dat betreft boekdelen. Desalniettemin krijg ik steeds vaker het idee dat onze samenleving één groep volkomen links laat liggen: pedofielen.

‘Pesten mag niet’, wordt ons verteld. Maar als men spreekt over volwassenen die speciale gevoelens ontwikkelen voor minderjarigen, lijkt plots alles geoorloofd. Begrijp me niet verkeerd, ook ik vind het moeilijk om een dergelijke seksuele voorkeur goed te begrijpen. Dat betekent echter geenszins dat men iedere pedofiel als een afschuwelijke paria buitenspel dient te zetten. Kijkend naar de geschiedenis van homoseksualiteit is dit zelfs redelijk verwerpelijk. Want zelfs in Nederland is het heus nog niet zo lang geleden dat homo’s, lesbiennes en transgenders structureel met de nek werden aangekeken. Tot 1990 werd homoseksualiteit wereldwijd als geestesziekte beschouwd en het homohuwelijk is pas in elf landen officieel van kracht. En vergeet niet dat in veel landen homoseksueel gedrag nog immer strafbaar is, regelmatig met gruwelijke heksenjachten en de dood als gevolg.

Is het dan niet vreemd dat men zo respectloos met pedofielen omgaat? Enerzijds begrijp ik de angst en het ongemak van veel mensen volkomen. Anderzijds vind ik het onacceptabel dat pedofielen doorgaans als monsters worden weggezet. Men lijkt soms te vergeten dat het eveneens ‘gewoon’ mensen zijn. Mensen met specifieke gevoelens, die in een land als de onze blijkbaar naar iedere vorm van tolerantie en/of acceptatie kunnen fluiten. Wat een pijn moet dat doen.

Als klein jongetje leerde ik al snel mijn eigen (homoseksuele) gevoelens te negeren, omdat ik bang was dat ze niet geaccepteerd zouden worden. Voor mij bleek die angst, gelukkig, grotendeels ongegrond. Zo niet voor een pedofiel. De ontdekking dat je je aangetrokken voelt tot kinderen moet dientengevolge verschrikkelijk en hartverscheurend zijn. Een letterlijke doodstraf is het misschien niet, maar een sociale dood ligt met deze gevoelens wel degelijk in het verschiet. Niet zo vreemd, als je ziet dat pedofilie nog steeds officieel te boek staat als ziekte. En dat terwijl het in feite ook ‘slechts’ een geaardheid is. Misschien is het tijd om daar met zijn allen eens wat meer rekening mee te gaan houden.

Dit stuk dient niet opgevat te worden als een pleidooi vóór of tegen pedofilie, aangezien er, net als bij homoseksualiteit, geen sprake van enige keuze is. Wat betreft geaardheid bestaan er geen voors en tegens. Dat neemt niet weg dat ook ik geen verdere uitspraken durf te doen over daadwerkelijke pedoseksuele handelingen. Ik vind het naar om na te denken over seks tussen kinderen en volwassenen. Maar tegelijkertijd: wie ben ik om de gevoelens van iemand anders te verbieden? Ik wil toch ook gewoon verliefd kunnen worden op iemand van hetzelfde geslacht, zonder dat al mijn ruiten worden ingegooid? Wat ik eigenlijk wil zeggen: laten we met zijn allen gewoon wat liever en respectvoller met elkaar omgaan. Hoewel er altijd mensen zullen zijn die je niet of minder goed begrijpt, verdient iedereen het om in zijn of haar waarde gelaten te worden. Toch?

xoxo, Sandro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s